Acht is meer dan Duizend heeft een nieuwe locatie. Alle posts vind je vanaf vandaag op deze nieuwe plek.
De posts over Tree Time chi kung kun je hier blijven lezen!
Deze verzameling korte schetsen dragen de titel Acht is meer de Duizend. De aanleiding, hun matrix, hun leitmotiv is het Boek van Veranderingen, ook bekend als de I Ching. De oorspronkelijke titel was Zhou I, verwijzend naar de tijd van zijn ontstaan, de Chinese Zhou dynastie, 1046 tot 256 voor onze jaartelling. De I Ching is vaak begrepen als een oud boek over divinatie, een orakel boek. Geschreven voor de bestuurlijke elite. Een moeilijk boek, zo niet onmogelijk, te doorgronden. Maar - cliffhanger - lees verder onder de illustratie …
Maar naast een welhaast ondoorgrondelijke filosofische diepte heeft het boek toch een simpele opzet. Het is vooral ook een beeldend boek. Het ontstond in een agrarische samenleving, waarin de meeste mensen zich omring wisten door ongetemde natuurkrachten (wij zijn dat ook, maar we weten die realiteit met wetenschap en techniek van ons vandaan te houden). Het wezen van het klassieke boek van verandering kan door kinderen begrepen worden. En ook door volwassenen - als die maar vrij, creatief en simpel denken!
De bouwsteentjes van het boek komen in achtvoud. Ze representeren de ons omringende natuur. En kunnen bij nader inzien ook begrepen worden als innerlijke component ven het mens-zijn. Het zijn de acht trigrammen - trigram, omdat ze getekend worden met drie op elkaar gestapelde lijntjes.
de Hemel ☰
de Aarde ☷
Vuur ☲
Water ☵
de Donder ☳
de Wind ☴
een Berg ☶
een Meer ☱
Deze acht trigrammen werden twee aan twee samengevoegd tot 64 zogenaamde hexagrammen - symbolen met zes op elkaar gestapelde lijntjes. Het Boek van Veranderingen beschrijft dan ook 64 basale situaties. Ieder van die basale situatie verandert vroeg of laat - in een van 63 andere. Reken maar uit: dat resulteert in een ongelofelijk aantal mogelijke processen van verandering. Het begint met ’acht’ en het eindigt met enorm veel - laat maar zeggen ‘duizend’.
Op dit platform zal met ijzeren regelmaat - of soms met wankelmoedige onregelmaat - nieuwe schetsen worden gepost .
Deze korte artikelen houden afstand van klassiek getinte I Ching interpretaties. De schrijver deze heeft nou eenmaal geen competentie als sinoloog of filosoof. De artikelen zijn vooral beeldend en associatief. Gepoogd wordt de oude filosofie van 64 oerbeelden - de filosofie van de nooit ophoudende verandering - in het heden te plaatsen. En de schrijver eigent zich daarbij de nodige vrijheid toe.
Alle foto’s die de lezer tegen gaat komen, zijn in een straal van, laten we zeggen, twee kilometer rondom het huis van de schrijver en zijn gezin genomen. Dat huis staat in het buitengebied van een liefelijk maar doorsnee gemeente in Salland. Een oeroud, mysterieus en exotisch geschrift blijkt ook de alledaagse omgeving en omstandigheden te beschrijven (voor iemand uit de Zhou dynastie zouden wij - en onze levensstijl - uiteraard het toppunt van exotisme zijn).
De associaties nodigen de lezer het gebied van natuur observatie en biologie te betreden. De actualiteit en nieuwe vindingen komen aan bod. Opgesierd met illustraties, clips, verwijzingen naar literatuur en links naar informatie elders op het net. De vele associaties verbinden ‘de wereld daar buiten’ met de realiteiten van het innerlijk menselijke leven.
En, oh ja, een aantal posts zijn voor iedere geïnteresseerde in het geheel in te zien. Het merendeel zijn toegankelijk voor hen die een kleine bijdrage geven. De schrijver, en zijn gezin, hopen natuurlijk op veel van die kleine bijdragen. Dat maakt het schrijven van meer schetsen over Acht is meer de Duizend mogelijk.
In het spreekwoord ‘Acht is meer dan duizend’ betekent acht eveneens ‘oplettend’. Dit spreekwoord betekent: ‘goed opletten is veel waard’, oftewel: ‘wie goed oplet, heeft daar veel voordeel van’. Er zit een woordspeling in verborgen met het telwoord acht. De grap is natuurlijk dat acht als getal mínder is dan duizend - in de betekenis ‘oplettendheid’ is het volgens dit spreekwoord juist méér dan duizend waard. Onze Taal
Ook nog te vermelden: een grote Nederlandse uitgever had het licht al op groen gezet om Acht is meer de Duizend in boekvorm uit te geven. Om de stress van deadlines te omzeilen is uiteindelijk toch gekozen voor het schrijven in dit formaat. De inhoud kan zo langzaam tot wasdom komen, indachtig hoofdstuk 53 Geleidelijke Ontwikkeling. En, als alles goed loopt - en als de wet der veranderlijkheid het toestaat - zullen deze schetsen uiteindelijk alsnog uitmonden in een boek. De titel is al verklapt: Acht is meer de Duizend!